Çka bëri Huawei që e zemëroi kaq shumë SHBA’në? - Gazeta Express

AutoTech

Gazeta Express

21/05/2019 22:05

Çka bëri Huawei që e zemëroi kaq shumë SHBA’në?

AutoTech

Gazeta Express

21/05/2019 22:05

Huawei ka pasur një marrëdhënie të tensionuar me SHBA’në për më shumë se një dekadë. Kjo ka rritur kulmin kur administrata e Trump ka bërë të jashtëligjshëm bërjen e biznesit për të gjitha korporatat amerikane me kompani kineze.

Edhe pse SHBA ka pasur dyshime të kahmotshme se Huawei po merr pjesë në aktivitete ilegale, nuk është e qartë se çka specifikisht ka bërë Huaëei që është bërë objekt shqetësimi. Ndalesa ishte diçka surprizë për shumëkë.

Por cila mund të jetë arsyeja e vërtet e prishjes së marrëdhënieve?

Lufta tregtare SHBA-Kinë

SHBA dhe Kina kanë më shumë se një vit që po bëjnë një luftë tregtare, dhe Huaëei duket q është në mes të kësaj.

Huawei mund të shërbejë si një pazar i madh për negociata: Është një kompani gjigante e telekomunikacioneve kineze me ambiciet për t’u bërë krijuesja e smartfonëve në botë dhe një nga një kompani të vogël që bën pajisjet e rrjetëzimit 5G për kompanitë celulare. Huawei shiti 105 miliardë dollarë në shitje vitin e kaluar, më shumë se IBM.

Presidenti Donald Trump ka sugjeruar që ai mund të konsiderojë lehtësimin deri në Huawei si pjesë e bisedimeve të vazhdueshme tregtare me Kinën.

Lidhjet me qeverinë e Kinës

Në vitin 2012, Komisioni i Zbulimit të Dhomave të SHBA botoi një raport pas një hetimi një vjeçar që zbuloi se Huawei paraqiste një kërcënim për sigurinë ndaj Shteteve të Bashkuara. Raporti arriti në përfundimin se Huawei dhe kompania tjetër kineze e telekomit ZTE vepruan në emër të qeverisë kineze dhe nuk duhet të lejohen të operojnë me infrastrukturën kritike amerikane që kontrollon rrjetet pa tel të vendit.

Huawei thotë se operon në mënyrë të pavarur nga qeveria kineze, por Shtetet e Bashkuara kanë dyshuar që kompania e spiunimit në rrjetet e teknologjisë së saj vepron. Huaëei ka mohuar në mënyrë të përsëritur akuzat për spiunazh, por Shtetet e Bashkuara kanë kaluar Huaëei për kontratat me brez të gjerë dhe pa tela dhe administrata Trump është përpjekur të presë globale për të ndaluar blerjen e pajisjeve të telekomunikacionit nga Huawei.

Kompania nuk pranoi të komentojë për këtë artikull, por në mënyrë të përsëritur ka mohuar lidhjet me qeverinë kineze dhe kundërshton pretendimet se pajisjet e saj përbëjnë një rrezik. ZTE mohoi akuzat, por vitin e kaluar ranë dakord për mbikëqyrjen e qeverisë amerikane.

Lidhjet me Iranin

Administrata Trump paraqiti akuza penale kundër Huawei më parë këtë vit, duke pretenduar se kompania planifikoi të anashkalojë sanksionet e Shteteve të Bashkuara kundër Iranit.

Si pjesë e atij rasti, Kanadaja ka arrestuar Zyrtarin Kryesor Financiar Huawei Meng Wanzhou. Ajo përballet me ekstradimin e mundshëm në Shtetet e Bashkuara.

Huawei pretendohet se ka mashtruar institucionet financiare dhe qeverinë amerikane për biznesin e saj në Iran. Ndër akuzat kundër Huawei, Shtetet e Bashkuara pretendojnë se themeluesi i Huawei, Ren Zhengfei, në mënyrë të gabuar i tha FBI-së në vitin 2007 se kompania nuk shkelte ndonjë ligje të eksportit të SHBA dhe se nuk kishte trajtuar drejtpërdrejt me asnjë kompani iraniane.

Huawei u shpall i pafajshëm dhe i mohoi akuzat. Kina e quajti akuzat si një fushatë shpifjeje. Meng mohon akuzat. Ren nuk ka komentuar akuzat, por i tha CNN se nuk planifikon të udhëtojë në Shtetet e Bashkuara, ku mund të përballet me ndjekjen penale

Vjedhja e informacioneve nga kompanitë tjera

Administrata Trump gjithashtu paditi Huaëei për dyshimin se vjedhur sekretet tregtare nga T-Mobile (TMUS).

Sipas padisë federale, Huawei punoi për vite me radhë për të vjedhur teknologjinë e testimit të telefonit T-Mobile, i njohur si “Tappy”. Huawei furnizuar telefonat me T-Mobile, dhe kishte qasje në disa informacione për Tappy për shkak të kësaj marrëdhënie, sipas padisë. Punonjësve të kompanisë thuhet se u kërkohet të dërgojnë informacione të tilla si fotot, matjet dhe numrat serialë të përbërësve të ndryshëm.

Qeveria e SHBA pretendon se menaxhmenti i Huawei premtoi shpërblime për punonjësit që grumbulluan informacion konfidencial mbi konkurrentët.

Huawei nuk u shpall fajtor, dhe gjithashtu i ka mohuar akuzat në atë rast.

Beteja për të ardhmen e teknologjisë

Teknologjia e Huawei është thelbësore për të ardhmen e 5G, një teknologji që Shtetet e Bashkuara dëshirojnë të dominojnë.

Huawei është udhëheqësi 5G, duke ofruar teknologji që mbështet rolloutët e rrjeteve celulare 5G. Konkurrentët e tij të vetëm janë Nokia dhe Ericsson, dhe Huawei është një kompani shumë më e madhe, e aftë për të ofruar teknologjinë më të shpejtë dhe më të lirë.

Megjithëse Shtetet e Bashkuara kanë shmangur kryesisht teknologjinë e rrjetëzimit të Huawei, ajo mbetet e përhapur në zonat rurale të Amerikës. Është gjithashtu thellësisht e ngulitur në Evropë, Azi dhe rajone të tjera.

Shtetet e Bashkuara dëshirojnë të sigurojnë që kompanitë e telekomunikacionit të jenë në ballë të teknologjisë së re. 5G mund të ndihmojë të hyjë në valën e ardhshme të teknologjive të ndryshimit të ekonomisë, duke përfshirë makinat pa shofer.

/Gazeta Express/