Çfarë është sindroma e Maria Antonetës, që i zbardh flokët brenda natës? - Gazeta Express

Çfarë është sindroma e Maria Antonetës, që i zbardh flokët brenda natës?

Gazeta Express

14/05/2019 23:56

Sindroma e Maria Antonietta është një gjendje e dyshuar mjekësore e karakterizuar nga zbardhja e papritur e flokëve. Në fakt, vetëm një natë është e mjaftueshme për të kaluar nga një kokë ngjyrë në një kokë krejtësisht të bardhë, si ajo e një personi të moshuar.

Siç tregohet në disa artikuj shkencorë, sindroma e Marie Antoinette mund të jetë pasojë e alopecia areata  (një çrregullim i zakonshëm autoimunitar që shpesh rezulton në humbje të paparashikueshme të flokëve”.

Çfarë është sindroma e Maria Antonietës?

Me sindromën e Maria Antonietta nënkuptojmë zbardhjen e papritur të flokëve, një proces që ndodh gjatë natës. Emri rrjedh nga ajo e Mbretëreshës së famshme të Francës, e cila u dënua me gijotinë nga gjykata revolucionare për tradhti të lartë. Sipas dëshmive të kohës, gruaja, e cila u vra në moshën 38 vjeç, pas natës së fundit në qeli u paraqit në skelë me flokë të bardhë. Prandaj kjo sindromë mori emrin e saj.

Shkaqet e sindromës Maria Antonietta

Shkaqet më të mundshme të sindromës së supozuar janë alopecia areata, një sëmundje e karakterizuar nga humbja e papritur e flokëve dhe ose e copëtimit të tyre”, por që mund të ndikojë në të gjithë trupin (alopecia areata universale).

Alopecia areata mund të shkaktohet nga stresi i rëndë, siç mund të jetë ai i një personi të dënuar me vdekje si Marie Antoinette, prandaj është e mundshme që gruaja mund të ketë qenë viktimë e këtij gjendje. Meqë në të kaluarën ngjyrat e flokëve ishin të zakonshme, shkencëtarët sugjerojnë se në disa raste të personave të burgosur, çngjyrosja e papritur mund të lidhet saktësisht me mungesën e aksesit ndaj ngjyrave, ndërsa djersitja e tepruar mund ndikonte në këtë gjendje.

Raste të njohura të sindromës Marie Antoinette

Përveç asaj të Mbretëreshës së Francës që i dha emrin për gjendjen, disa raste të zbardhjes pak a shumë të papritur të flokëve janë dokumentuar në literaturën mjekësore dhe historike. Siç është raportuar në Dermatologjinë Jama në një artikull të botuar në 2009 dhe i quajtur “Sindromi Maria Antonietta”, referohet çështja e një 63-vjeçari i cili, pas ra nga shkallët, pësoi edhe zbardhjen e flokëve.

Raste të ngjashme, por më pak të papritura u zbuluan gjatë Luftës së Dytë Botërore në mesin e viktimave të bombardimeve, të cilat pa dyshim iu ishin nënshtruar stresit të madh. Ndër rastet historike të përmendura është ajo e martirit anglez Sir Thomas More (1478-1535), flokët e të cilit u bënë të bardha gjatë natës në Kullën e Londrës para ekzekutimi. Rasti më i lashtë i sindromës së Maria Antonietta është përmendur në Talmud, një tekst hebre i shenjtë, në të cilin bëhet fjalë për zbardhjen e papritur të flokëve të një studiuesi të ri.