BE dhe mbi se 40 vende i kërkojnë Rusisë të tërheqë forcat nga centrali bërthamor ukrainas - Gazeta Express
string(90) "be-dhe-mbi-se-40-vende-i-kerkojne-rusise-te-terheqe-forcat-nga-centrali-berthamor-ukrainas"

BE dhe mbi se 40 vende i kërkojnë Rusisë të tërheqë forcat nga centrali bërthamor ukrainas

Lajme

Gazeta Express

15/08/2022 11:51

Një deklaratë e përbashkët nga Bashkimi Evropian dhe 42 vende, përfshirë Shtetet e Bashkuara, i ka bërë thirrje Rusisë që të tërheqë menjëherë forcat e saj nga termocentrali bërthamor Zaporizhzhia në Ukrainën jugore.

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike (IAEA) paralajmëroi javën e kaluar se pjesë të uzinës ishin rrëzuar për shkak të sulmeve të fundit, duke rrezikuar një rrjedhje të mundshme rrezatimi “të papranueshme”.

Lexo Edhe:

“Ne i bëjmë thirrje Federatës Ruse që menjëherë të tërheqë forcat e saj ushtarake dhe të gjithë personelin tjetër të paautorizuar nga Centrali Bërthamor i Zaporizhzhia”, thuhet në deklaratën e përbashkët.

Kjo gjithashtu do t’i mundësonte IAEA-së të kryejë verifikimin e saj në përputhje me detyrimet mbrojtëse të Ukrainës në kushte të sigurta dhe të sigurta dhe në kohën e duhur.

Të enjten, drejtori i përgjithshëm i IAEA Rafael Mariano Grossi tha se situata “alarmante” në termocentral kishte arritur një “orë të rëndë”, pasi ai bëri thirrje për një inspektim të menjëhershëm të objektit nga ekspertë ndërkombëtarë.