Bashkëbisedim me artisten Maria Kanzler - Gazeta Express
string(39) "bashkebisedim-me-artisten-maria-kanzler"

Bashkëbisedim me artisten Maria Kanzler

Arte

Gazeta Express

20/11/2023 15:52

Nesër, me fillim nga ora 18:00 mbahet një bashkëbisedim me artisten Maria Kanzler në hapësirën e Galerisë ‘Shtatëmbëdhjetë’.

Në veprat e saj, Maria Kanzler (ajo) thellohet në dimensionet sociale, estetike dhe ekologjike të hapësirave rurale dhe urbane. Me një sfond në Dizajn Vizual dhe Social, procesi i saj krijues është i orientuar drejt kryqëzimit të tekstit dhe shkrimit, vizatimit dhe imazhit, tingullit dhe videos – mundësisht brenda situatave sociale, hapësirave publike dhe përpjekjeve bashkëpunuese.
Maria fillimisht studioi Dizajn Grafik dhe më vonë ndoqi Dizajn Social në Universitetin e Arteve të Aplikuara në Vjenë. Një aspekt themelor i studimeve të saj ishte kërkesa për të punuar kolektivisht, duke e shtyrë artisten të realizonte shumicën e projekteve të saj në bashkëpunim. Shembuj të dukshëm përfshijnë punën e vazhdueshme si projekti “1m2 Markt”, eksplorimi i tregjeve të lagjeve të Vjenës si hapësira sociale me bashkëpunëtorët Ana Mumladze & Bana Sa’adeh, duke ftuar pjesëmarrjen aktive në treg. Një shembull tjetër është komuna e përkohshme e artit “von haus aus” në qytetin e lindjes së Maria në Styria në shtator 2023, ku, së bashku me Leah Dorner, dymbëdhjetë artistë u zhytën në diskutime rreth eksodit rural dhe ndikimit të një edukimi rural, duke menduar se çfarë e pret kur dikush të kthehet.
Të gjitha projektet e Marias përqendrohen në temat e shkëmbimit, bashkimit dhe krijimit të vendit. Qëllimi i saj është të nxjerrë aspekte të pazbuluara poetike nga vendet që ajo heton – qoftë përmes eksplorimeve të natës dhe përvojave dëgjimore zhytëse që mprehin perceptimin ose përmes zbulimit kurioz të hapësirave të ndryshme në mes: lokale, kohore dhe sociale. Gjatë qëndrimit të saj në Prishtinë, Maria tani merret me një lloj hapësire të veçantë sociale. Për t’i shpëtuar çështjes së përkthimit, Maria zgjodhi të punonte me gjithçka që lëviz ose shfaqet kur njerëzit zhduken. Korniza e vetë-imponuar për projektin: Kopshti i Rezidencës 17. Gjatë bisedës, Maria do të ndajë njohuri për punën e saj të mëparshme dhe do të japë pak njohuri për hulumtimin e saj të kryer këtu në Prishtinë.
E lindur në vitin 1992 në Styrian Salzkammergut, Maria jeton dhe punon në Vjenë.

Lexo Edhe: