A janë këto prova se Bashkimi Sovjetik veq ishte përgatitur për luftë nukleare? - Gazeta Express

Mistere

Gazeta Express

16/05/2019 14:37

Me i fundit

A janë këto prova se Bashkimi Sovjetik veq ishte përgatitur për luftë nukleare?

Mistere

Gazeta Express

16/05/2019 14:37

Lufta e Tretë Botërore dukej më shumë se e mundshme gjatë kulmit të Luftës së Ftohtë në vitet e 80’ta. Por a janë këto veprime të Bashkimit Sovjetik provë që ata ishin më të frikësuar se SHBA’ja për mundësinë e një lufte shkatërruese?

Lufta e Ftohtë daton që nga Lufta e Dytë Botërore, pasi presidenti i SHBA’së, Harry Truman mbajti një sekret nga Joseph Stalin rreth forcës së vërtetë të armës së tij bërthamore që më vonë do të hidhej në qytetet japoneze të Hiroshima dhe Nagasaki. Me humbjen e Gjermanisë naziste dhe fuqive të Boshtit, vizioni i asaj që mund të duket një Evropë e pasluftës u diskutua për herë të parë nga presidenti i SHBA’së Franklin D. Roosevelt, kryeministritë britanik Winston Churchill dhe Stalinit në Konferencën e Jaltës në shkurt 1945. marrëveshja përfundimtare diskutoi se si Aleatët do të riorganizonin territoret e pushtuara nga nazistët, duke përfshirë atë që Polonia duhet të riorganizohet në një bazë më të gjerë demokratike me përfshirjen e një udhëheqësi të zgjedhur.

Megjithatë, jo shumë kohë më pas, një qeveri komuniste u instalua në Poloni nga Bashkimi Sovjetik dhe shumë polakë ndiheshin të tradhëtuar.

Churchill shpejt e kuptoi se Stalini nuk kishte asnjë qëllim të mbante premtimin e tij dhe, në fakt, ishte më shumë i interesuar për përhapjen e komunizmit në ngjashmëri me Rumaninë, Hungarinë, Çekosllovakinë dhe pjesën tjetër të Evropës Lindore.

Bllokada e Berlinit u bë kriza e parë e madhe dhe zgjerimi u përshkallëzua më shumë me krizën e Suezit të vitit 1956, me krizën e Berlinit të vitit 1959 dhe me krizën e raketave të Kubës në vitin 1962 – ndoshta bota më e afërt ka qenë ndonjëherë në luftën bërthamore.

Lëvizja paqësore, dhe në veçanti lëvizja anti-bërthamore, fitoi ritëm dhe popullaritet nga fundi i viteve pesëdhjetë dhe vitet e hershme të viteve gjashtëdhjetë dhe vazhdoi të rritet përmes viteve 70 dhe 80 me marshime të mëdha proteste, demonstrata dhe aktivistë të ndryshëm jomparlamentarë që kundërshtonin luftën dhe duke e quajtur për çarmatimin global bërthamor.

Në vitin 1980, qeveritë perëndimore konsideruan bojkotimin e Olimpiadës së Moskës në përgjigje të pushtimit sovjetik të Afganistanit.

Më 14 janar, presidenti i SHBA’së, Jimmy Carter caktoi një afat kohor me të cilin Bashkimi Sovjetik duhet të tërhiqet nga Afganistani ose të përballet me pasojat, duke përfshirë një bojkot ndërkombëtar të lojrave.

Më 26 janar, kryeministri kanadez Joe Clark njoftoi se Kanadaja, ashtu si SHBA, do të bojkotonte Lojërat Olimpike nëse forcat sovjetike nuk do të largoheshin nga Afganistani deri më 20 shkurt 1980.

Kur afati kalonte një muaj më vonë pa ndonjë ndryshim në situatën në Azinë Qendrore, Carter shtyu aleatët e SH.B.A.-së për të tërhequr ekipet e tyre olimpike nga ndeshjet e ardhshme.

Në total 66 shtete refuzuan të marrin pjesë.

Me zgjedhjen e Ronald Reaganit një vit më vonë, një ndryshim korrespondues në politikën e jashtme ndaj Bashkimit Sovjetik u shënua nga refuzimi i komunizmit në favor të Doktrinës Reagan.

Futja e politikës së re i dha fund qasjes së mëparshme të relaksuar dhe SHBA-të ofruan ndihmë të fshehtë dhe të fshehtë ndaj lëvizjeve anti-komuniste të rezistencës në një përpjekje për të “kthyer mbrapsht” qeveritë pro-komuniste të mbështetura nga sovjetikët në Afrikë, Azi dhe në latinisht america.

Presidenti Reagan u zgjodh në një platformë të zgjerimit agresiv të ushtrisë amerikane dhe këmbëngulja e tij se Bashkimi Sovjetik ishte një “perandori e keqe” shkaktoi alarm të veçantë në Kremlin.

Më pas, në vitin 1984, Shtetet e Bashkuara organizuan Olimpiadën në Los Anxhelos.

Bashkimi Sovjetik njoftoi bojkotin e saj në maj të atij viti, por arsyetimi i tyre ishte shqetësime të sigurisë dhe “ndjenjat shoviniste dhe një histeri anti-sovjetike që u fryn në Shtetet e Bashkuara”.

Pas shpalljes, gjashtë vende të tjera u bashkuan me bojkotin, përfshirë Bullgarinë, Gjermaninë Lindore, Mongolinë, Vietnamin, Laosin, Çekosllovakinë dhe Kinën.

Në total, 14 vende të Bllokut Lindor bojkotuan olimpiadën, në vend të kësaj vendosin të ngrenë Lojërat e Miqësisë në korrik dhe gusht të vitit 1984.

Megjithatë, shumica e botës e interpretuan masën si hakmarrje për lojërat e 1980, pavarësisht se media sovjetike përsëriti vijën e qeverisë se bojkoti ishte një masë sigurie për të mbrojtur atletët e tyre. Disa historianë tani e shohin sjelljen sovjetike në këtë periudhë si tregues të një vendi të tmerruar nga retorika agresive e Reaganit./Express/