Historiani Drançolli tregon se si ka ardhur termi “shkja” - Gazeta Express

Historiani Drançolli tregon se si ka ardhur termi “shkja”

Lajme

Gazeta Express

12/06/2019 14:28

Historiani Jahja Drançolli ishte i ftuar në emisionin Rubikon në KTV, me ç’rast ka treguar se si ka ardhur termi “shkja”.

Drançolli shpjegon se nga rrjedh emërtimi “shkja” dhe kuptimin e saj

E Wikipedia e ka këtë shpjegim:

Shkijet janë popuj që jetonin në skajet e perandoris Bizantine e që nga vitet 513 paraqiteshin herë pas here me sulme të organizuara ndaj Peradoris Bizantine. Populli i barë i skajshëm që kreu sulme të organizuar ishte populli i bullgarëve thrakë të cilët që nga viti 513 disa herë në udhëheqjen e Vitalian-it ja kishin arritur të rrethojnë kryeqytetin e Bizantit. Perandori Anastasios duket të ketë qenë perandori i parë i cili i kishte luftuar.

Anëtarët e këtyre popujve për ndryshim nga barbarët nuk thirreshin barbarë por skaj (lexo: shkau).

Sot mendimi i albanologëve mbi fjalën “shkja” ose “shkla”, është se e ka burimin etimologjik prej fjalës latine “sclavina”, me kuptimin “sllavë” në shqipen e sotme. Huazimi ka ndodhur në shekujt VI-VII.[1] Sot fjala mbart një ngarkesë negative, por më parë me të shqiptarët identifikonin të gjithë të huajt; përkatësisht, serbët, bullgarët, grekët apo edhe latinët; këta të fundit të quajtur “shkla” prej arbëreshëve të Italisë.[2] Kuptime të tjera të fjalës, përveç asaj jo-shqiptar, kanë qenë edhe ato”‘jo besimtar” dhe “skllav, shërbëtor”.[