2 në 5 meshkuj shqiptarë janë përdorues të duhanit, zbuloni si është raporti për femrat - Gazeta Express

Ballina

Gazeta Express

31/05/2019 15:53

2 në 5 meshkuj shqiptarë janë përdorues të duhanit, zbuloni si është raporti për femrat

Ballina

Gazeta Express

31/05/2019 15:53

Cigarja elektronike dhe duhani me ngrohje do të ndalohen të konsumohen në mjedise të mbyllura. Në ditën botërore kundër duhanit, ministrja e Shëndetësisë paralajmëroi ashpërsim të masave kundër duhanpirjes.

Dy në 5 meshkuj të moshës mbi 15 vjeç dhe 1 ne 17 gra mbi këtë moshë në vendin tonë janë duhanpirës.

Studimi demografik dhe shëndetësor në Shqipëri tregon tendencë në ulje të numrit të konsumatorëve të duhanit megjithatë duhani cilësohet si shkaktari i kancerit të mushkërive në 2/3 e rasteve.

Në ditën botërore të luftës kundër tij Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale ka paralajmëruar ashpërsim të masave kundër duhanpirjes në mjedise të mbyllura.

“Me anë të këtyre ndryshimeve ligjore forcojmë më tej masat kundër duhanpirjes, për të mos lejuar askënd të abuzojë me ligjin, duke shkuar deri në mbyllje të aktivitetit dhe heqje të licencës për ato subjekte që gjobiten në mënyrë të vazhdueshme”.

Nëse një subjekt shkel dy herë brenda dy muajve ligjin që ndalon pirjen e duhanit në ambiente të brendshme, gjoba do të jetë sa dyfishi i gjobës së parë. Nëse e përsërit të njëjtën shkelje brenda një afati 1 vjeçar gjobitet me 6-fishin e gjobës dhe i pezullohet aktiviteti. Produkte duhani do te konsiderohen dhe cigarja elektronike dhe duhani me ngrohje.

“Në frymën e Direktivës së BE si dhe Konventës Kuadër të OBSH për kontrollin e duhanit, me ndryshimet e pritshme ligjore, do të ndalohet duhanpirja në ambientet e mbyllura edhe për duhanin me ngrohje, cigaren elektronike dhe shisha/nargjile. Gjithashtu do të largohen nga tregu paketat me 10 cigare si dhe cigaret me shije karakteristike. Me anë të këtyre masave synojmë të mbrojmë të rinjtë dhe adoleshentët nga këto produkte që kanë shkallë të lartë varësie”.