Kthehu lart

Arsyet që çuan në rënien e natalitetit në Kosovë

GazetaExpress

Në vitin 2000, sipas Agjencisë së Statistikave të Kosovës, në vendin tonë kishte mesatarisht 40 mijë lindje, ndërsa në vitin 2016, në Kosovë janë regjistruar 23 mijë e 494 foshnje të lindura, që i bie rreth gjysmë më pak.

Sipas psikologut Dashamir Bërxulli, rënia e natalitet është rezultat i ndërrimit të modelit shoqëror, i cili edhe imponon mënyrën e funksionimit të familjes, raporton KTV.

Ai thotë se shumë shpesh është zgjedhje e imponuar e prindërve që të mos kenë më shumë se 2 fëmijë, pasi mungon asistenca sociale, e cila në të shumtën e rasteve është determinuese për lindjen e sa më shumë fëmijëve.

Sipas Bërxullit, nataliteti ka rënë po ashtu, pasi nënat janë më të vëmendshme sa i përket zhvillimit të karrierës së tyre dhe kështu mundohen që të mos i lënë keq as fëmijët por as veten.

Sociologu Artan Krasniqi thotë se rrethana të ndryshme shoqërore e diktojnë numrin e lindjeve të fëmijëve dhe më e rëndësishmja është mënyra se si tash jetojnë njerëzit.

Sipas tij, është për keqardhje që gratë nuk marrin kurrfarë stimulimi që ua lehtëson atyre krijimin e lirshëm të familjes në aspektin social.

Ndonëse ka pasur premtime të shumta, sidomos nëpër fushata zgjedhore, se do të ndihmohen nënat dhe ekonomitë familjare, një gjë e tillë nuk është vërejtur në realitet, gjë që natyrshëm shihet edhe si faktor që determinon planifikimin familjar.

    Data: 19 Qershor 2017 21:45
    Autori: GazetaExpress

    Të tjera