Kthehu lart

Tensione në mes BDI-së dhe LSDM-së, shkak ligji për gjuhët

Tensione në mes BDI-së dhe LSDM-së, shkak ligji për gjuhët GazetaExpress

Kanë filluar tensionet ndërmjet deputetëve të BDI-së dhe kolegëve të tyre nga LSDM-ja, pasi këta të fundit nuk e mbështetën vendimin për miratimin e Ligjit për Përdorimin e Gjuhëve pa marrë parasysh amandamentet nga VMRO-DPMNE.

Në koordinimin e pardjeshëm maratonik të koalicionit qeverisës dhe bisedimet në mes të liderëve të LSDM-së dhe BDI-së, Zoran Zaev dhe Ali Ahmeti, për të gjetur një marrëveshje për të dalur nga kriza në kuvend- LSDM-VMRO-DPMNE-BDI, Ahmeti nuk arriti ta bindë Zaevin për ta miratuar ligjin.

Këtë gjë, për sdk.mk e kanë deklaruar një pjesë e deputetëve të LSDM-së, të cilët thonë se kolegët e tyre nga BDI nuk u folën atyre dhe u zemëruan që nuk e lejonin mbylljen e debatit për Ligjin mbi përdorimin e gjuhëve.Për të gjetur një kompromis dhe për të qetësuar gjakërat e koalicionit qeverisës, siç thanë shumica për sdk.mk, parlamenti nuk do të punojë për një javë.

Dy seanca plenare, siç janë postuar në faqen e internetit parlamentare, janë planifikuar për më 12 mars.

Një seancë është planifikuar për 75 vjetorin e deportimit të çifutëve nga Maqedonia në kampin e vdekjes Treblinka, ndërsa deputetët e tjerë do të diskutojnë rreth 46 amendamente të ligjeve.

Midis tyre janë edhe ndryshimet në ligjet për arsimin fillor dhe të mesëm, ndryshimet në Projektligjin për ndryshimin e Ligjit për sigurimin material të personave të papunë për shkak të privatizimit të kompanive me pronësi dominuese të shtetit, ndryshimet në Ligjin për mbrojtje sociale. Në rendin e ditës janë edhe ndryshimet në Ligjin për Prokurorinë Publike dhe Ligjin mbi Procedurën Penale.

Deri në fund të javës, vetëm festimi i 15 vjetorit të formimit të Klubit të Përfaqësuesve do të shpallet në faqen e internetit, me një debat për rritjen e pjesëmarrjes politike të grave.

Marrëveshja e partisë për të kaluar krizën, presin për miratimin dhe ndryshimet e Ligjit për Mbrojtjen e Dëshmitarëve, i cili është një ligj kyç për përmirësimin e efikasitetit të Prokurorisë Speciale Publike, ndryshimet në Ligjin për Gjykatat, Ligjin për Mbrojtjen nga Pirja e duhanit dhe Ligjin për Përdorimin e Gjuhëve, zgjatet edhe votimi për ndryshimet me të cilat ulen pagesat për rrugën e funksionarëve, si dhe për deputetët. Ndryshimet në Ligjin për resurset minerale janë gjithashtu në pritje të votimit, të cilat duhet të vendosin për fatin e minierave.

    Data: 07 Mars 2018 17:49
    Autori: GazetaExpress

    Të tjera